Aan de slag als zzp’er of in loondienst: wat past bij jou als zorgprofessional?
Jij als zorgverlener weet als geen ander dat werken in de zorg bijzonder is en ook karakter vereist. Hierin zijn alle zorgprofessionals hetzelfde. Maar de vorm van dienstverband waarin je op de werkvloer staat, kan heel verschillend zijn. Als zzp’er werk je onder andere voorwaarden, dan als je in loondienst werkt. En dat verschil is natuurlijk groter dan of je een loonstrookje ontvangt of een factuur stuurt. Elke werkvorm heeft zijn voor- en nadelen. In dit artikel worden de verschillen besproken tussen werken in de zorg als zzp’er en in loondienst.
Werken in loondienst in de zorg
De zorg is van oudsher instelling gericht en dat betekent dat tot een tiental jaar terug iedereen alleen in loondienst in de zorg werkte. Door het ondertekenen van een arbeidscontract en het aangaan van een dienstverband, verbind je je als werknemer aan een aantal rechten en plichten. Met je contract is vastgesteld wat het aantal uren is dat je werkt, wat je loon is en waar je recht op hebt aan extra toeslagen. Ook ben je verzekerd en wordt belasting automatisch afgedragen. Mocht de werkgever failliet gaan, of moet deze gedwongen reorganiseren, dan heb je recht op inkomen bij het UWV. Een tijdelijk contract heeft een einddatum en een onbepaald contract heeft dat niet, maar beiden bieden een aantal garanties.
Werken als zzp’er in de zorg
Sinds enige tijd nu is het in de zorg ook mogelijk om als zzp’er, dus als zelfstandig ondernemer, aan de slag te gaan. Je werkt dan niet in loonverband, maar neemt een opdracht aan. Als de opdracht vervuld is, kun je hiervoor een factuur naar de opdrachtgever sturen. Van het bedrag wat binnenkomt, moet jezelf een aantal dingen bekostigen zoals reserves voor je pensioen, verzekeringen en je moet hier belasting over betalen.
Als zzp’er heb je de wettelijk verplichte ziektekostenverzekering en verzekering voor je auto zoals iedereen die in Nederland heeft. Daarnaast moet je vaak nog een aantal contractueel verplichte verzekeringen afsluiten. Opdrachtgevers stellen vaak een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht.
Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als er tijdens het werk door jouw (onbedoelde) toedoen schade wordt toegebracht aan een persoon of voorwerp.
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor bepaalde beroepsgroepen. Bij veel medische beroepen is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht. Wat je als zzp’er nodig hebt aan verzekeringen hangt helemaal van je situatie af. Het is daarom belangrijk je hierover bij een adviseur of branche organisatie te laten informeren.
Als zzp’er heb je met twee belastingen te maken: de omzet- of btw belasting per kwartaal en de jaarlijkse inkomstenbelasting. Je moet dus hiervoor van het geld wat je binnenkrijgt een gedeelte reserveren, om aan de belasting af te dragen. Als zzp’er heb je ook een aantal belastingvoordelen, zeker als je starter bent. Laat je hierover goed informeren.
Naast voor je verzekeringen en belasting moet je ook geld reserveren voor je pensioen. Dit bouw je in loondienst automatisch op.
De voor- en nadelen
Elke constructie heeft natuurlijk voor- en nadelen. Zo is het voordeel van een arbeidscontract dat het zorgt voor een mate van zekerheid. Je weet voor de komende tijd waar je aan toe bent. Het is bovendien in veel gevallen makkelijker geregeld als je een arbeidscontract hebt getekend. Belastingafdracht, Pensioen en verzekeringen zijn bijvoorbeeld dingen die al voor je geregeld zijn.
Als zzp’er ben je naast je werk wel wat meer tijd kwijt aan je administratie en ook om telkens nieuwe opdrachtgevers te vinden. Dit kan de een als last ervaren, de ander ziet in nieuwe opdrachten hierin juist de uitdaging. Mocht je het vinden van opdrachtgevers en jezelf als zorgverlener in de markt lastig vinden, dan betekent dit nog niet dat je niet geschikt bent om als zzp’er aan de slag te gaan. Een bemiddelingsbureau kan hierbij dan een uitkomst zijn. Bij 3×3 Anders gaat graag in gesprek over jouw mogelijkheden en wil voor jou op zoek naar opdrachtgevers.
Buiten de werktijden om, moet je dus wel wat tijd reserveren voor administratieve werkzaamheden. Maar op de werkvloer neemt de druk van administratieve werkzaamheden af. Rapportages en dossiers worden voornamelijk door het vaste personeel opgemaakt. Als zzp’er is jouw opdracht om vooral in de zorgtaken je kwaliteiten te tonen.
Je geeft als zzp’er wel een stukje zekerheid op, maar krijgt daarvoor weer vrijheid voor terug. Per opdracht kun je met de opdrachtgever bespreken wat je wilt aanbieden (het aantal uren, dagen etc.). Een opdracht kan een losse dienst zijn, of voor een langere periode. Het is echter altijd tijdelijk. Hierdoor werk je in een afwisselende werkomgeving. Over het algemeen verdien je meer dan in loondienst, maar hiervan moet je belasting betalen en andere zaken zelf bekostigen en regelen.
Wat past bij jou?
Het is dus even kijken wat bij je past als zorgprofessional. Wil jij graag zekerheid en vind je het fijn om voor een lange periode op dezelfde plek met dezelfde mensen te werken; dan past werken in dienstverband beter bij jou. Hou je meer van afwisseling en vind je de vrijheid om zelf je werk en werktijd in te richten belangrijk, dan werkt als zzp’er aan de slag gaan voor jou.
In onderstaand schema staat alles nog even op een rijtje:
Dienstverband | zzp’er | |
Soort overeenkomst: |
|
|
Belasting over werkzaamheden: |
|
|
Verzekeringen en pensioenen: |
|
|
Voordelen: |
|
|
Ben je aan het uitzoeken of werken in de zorg als zzp’er wat voor jou is, of ben je net gestart als zzp’er? Solopartners, de branchevereniging voor zzp’ers in de zorg, organiseert deze herfst een aantal webinars voor leden en niet-leden. Hierin wordt alles uitgelegd wat erbij komt kijken als je als zzp’er in de zorg aan de slag gaat. Klik hier voor meer informatie.
Of je nu als zzp’er of zorgprofessional in dienstverband aan de slag wilt, 3×3 Anders zoekt graag voor jou naar een werkplek die bij jouw kwaliteiten past! Kijk hier voor meer informatie.