Ben je ZZP-er voor de belastingdienst? Doe de ondernemerscheck!
Je bent ondernemend in de zorg, maar ben je ook ondernemer voor de belastingdienst?
De belastingdienst en de regels hiervan blijken voor een startende ondernemer nog wel eens een lastig verhaal. Dat geldt ook en misschien vooral wel als je in de zorg werkt. Waarschijnlijk heb je voor de zorg gekozen omdat juist jouw kracht ligt in het zorg verlenen en niet om bezig te zijn met de cijfers.
Toch is het goed om even te checken of je ook voor de belastingdienst als ondernemer wordt beschouwd. Want hierdoor heb je als ondernemer recht op bepaalde voordelen, zoals bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.
Waar kijkt de belastingdienst naar? Doe de ondernemerscheck!
Om voor de inkomstenbelasting als zelfstandig ondernemer te worden beschouwd moeten jij als ondernemer en je werkzaamheden aan een aantal zaken voldoen. Hieronder staan deze puntsgewijs aangegeven:
Ben je ingeschreven bij de KVK? Dat is natuurlijk een logische stap maar je bent als ondernemer ingeschreven bij de KvK, de kamer van koophandel.
Hoeveel tijd besteed je aan je werk als zzp-er? Met name de tijd die je besteed is belangrijk, is dit maar enkele uren in de maand, dan beschouwd de belastingdienst dit bijvoorbeeld niet als werk.
Maak je winst? Uit je werkzaamheden als ondernemer moet je natuurlijk wel winst maken. Verdien je niet of nauwelijks, dan ziet de belastingdienst jou niet als ondernemer.
Ben je als zelfstandige wel écht zelfstandig? – Het fijne van zelfstandig zijn, is dat jezelf bepaalt wat voor werkzaamheden je doet. Je neemt een bepaalde opdracht aan. Een opdrachtgever kan aangeven wat de opdracht is en hiermee ga je akkoord. Een opdrachtgever kan niet halverwege de opdracht veranderen. Dan verandert op dat moment de opdracht en moet je hiervan op de hoogte worden gesteld.
Je hebt bijvoorbeeld een opdracht om nachtdiensten te draaien in de weekenden bij een zorginstelling. Een opdrachtgever kan je dan niet verplichten om doordeweeks een nachtdienst te draaien. Wanneer een opdrachtgever wel gaat bepalen hoe je jouw werk invult, dan kan dat voor de belasting reden zijn om een schijnconstructie te zien in de werkrelatie die je met de opdrachtgever heeft. Je werkt dan namelijk eigenlijk volgens de regels van een loondienstverband en bent dus geen ondernemer.
Wie zijn je opdrachtgevers? – Belangrijk voor de belastingdienst is dat ook duidelijk is wat je opdrachtgevers zijn. Zo is het belangrijk dat je voor verschillende opdrachtgevers werkt.
Als je precies wilt weten hoe het zit met jouw als ondernemer en de belastingdienst dan kun je op de site van de belastingdienst de ondernemerscheck doen. Binnen een paar minuten weet je waar je aan toe bent en waar je recht op hebt.