Wat brengt 2022 voor ZZP’ers in de zorg?
Lees hier alles over de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza)
Het jaar 2021 zit er alweer bijna op. Dit is voor velen, maar met name zorgmedewerkers, een bewogen jaar geweest. Hoewel je niet in de toekomst kan kijken, is het wel goed om vooruit te kijken. Zeker als je zzp’er in de zorg bent. Want als zzp’er ben je eigen baas en dat betekent dat je je zaakjes goed op orde moet hebben. In 2022 veranderen een aantal dingen voor ZZP’ers in de zorg. Dat heeft alles met de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) te maken.
Wat is de Wet Toetreding Zorgaanbieders?
Voor we ingaan op wat de Wet toetreding zorgaanbieders inhoudt, laten we het eerst eens hebben over wat of wie zorgaanbieders zijn. Voor deze wet en voor de overheid is dit begrip heel breed. Een zorgaanbieder kan een zzp’er zijn, maar ook een zorginstelling. Wat iedereen verbindt is dat ze zorg aanbieden of verlenen. Om de kwaliteit en professionaliteit van het werk van zorgaanbieders te waarborgen, is de Wtza in het leven geroepen.
Wie vallen onder de Wtza?
Zoals al eerder gezegd is het begrip zorgaanbieder breed. Onder deze wet vallen bijvoorbeeld ook jeugdhulpaanbieders of beroepsgroepen die onder de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz).
Van deze Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg heb je wellicht wel eens gehoord. Hieronder vallen verschillende beroepen waarbij zorg verlenen centraal in staat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verpleeghuizen, ziekenhuizen, thuiszorg, zorgboerderijen, (G)GZ instellingen, huisartsen, fysiotherapeuten, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen. Hier vind je een overzicht van welke beroepen te maken hebben met de Wkkgz.
De verschillende partijen die onder de Wtza vallen zijn heel breed, dus als jij als ZZP’er in de zorg werkt, moet je wellicht ook aan deze wet voldoen.
Wat houdt de Wtza in?
Deze wet verplicht zorgaanbieders dat ze geregistreerd staan in het Landelijk Register Zorgaanbieders. De registratie verloopt via IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). Het doel van deze meldplicht is de kwaliteit van de zorg te verhogen en te waarborgen. Als je al een tijd werkzaam bent als ZZP’er in de zorg sta je al automatisch geregistreerd.
Wie moeten zich laten registreren in het Landelijk Register Zorgaanbieders?
Het is de bedoeling dat alle nieuwe ZZP’ers in de zorg, jeugdhulpaanbieders of beroepsgroepen die onder de Wkkgz vallen zich laten registreren in dit bestand.
Het laten registreren geldt voor mensen die beginnen als ZZP’er. Met je inschrijving bij de KVK moet je nu dus ook je registratie regelen. Dit kun je nu al regelen, maar is vanaf 1 januari 2022 verplicht. Je hebt nog wel tot 1 juli 2022 de tijd om je te melden.
Ben je als ZZP’er al langer werkzaam in de zorg? Dan ben je al automatisch opgenomen in het register. Het is wel raadzaam om even te controleren of je inderdaad in het register bent opgenomen.
Voor registratie en meer informatie over de Wtza kun je hier terecht.
Wil je controleren of je al geregistreerd bent, dan kan dat hier.
In de video hieronder wordt de Wet Toetreding Zorgaanbieders stap voor stap uitgelegd: